
17:50, 4 вересня 2011 р.
Тернопільським господиням на замітку: тефлонова сковорідка - небезпечніша за ДДТ, викликає рак і непліддя
Така пательня є чи не в кожної господинi. Бо й олiї для тефлонової сковорiдки не треба, i не пригорає вона, а отже, легко її мити.Та нещодавно із гучною заявою виступили депутати росiйської Держдуми. Вони внесли до парламенту законопроект, де пропонують заборонити рекламу тефлонового посуду з антипригарним покриттям. Але чому?
-Ця тема не є новою, - пояснює "Експесу" науковий спiвробiтник лабораторiї канцерогенних факторiв Iнституту гiгiєни i медичної екологiї iменi А.Н. Марзєєва Ярослав Першегуба. - Першими забили на сполох американцi. У них було дуже багато судiв, причиною яких ставали тефлоновi сковорiдки. Рiч у тому, що тамтешнє Федеральне агентство iз захисту довкiлля середовища (EPA) в ходi лабораторних експериментiв на тваринах довело, що речовина, яку використовують при виробництвi тефлону, є сильним канцерогеном i може спричинити рак.
- Про що йдеться?
- Перфтороктанову кислоту (Pfoa), що включена ООН до списку 28 найбiльш небезпечних хiмiчних сполук. Росiйськi парламентарi мають слушнiсть, коли кажуть, що ця речовина значно небезпечнiша, анiж iнсектицид ДДТ (ним труять шкiдникiв у сiльському господарствi). Бо коли тефлонова сковорода нагрiвається до бiльш як 300 градусiв, ця кислота починає видiлятися. Тому слiд купувати тефлоновi сковорiдки або з датчиком температури, або не перегрiвати її.
З досвiду знаю, що нашi господинi часто не звертають на це увагу й експлуатують тефлоновi сковороди, навiть коли вони нагрiваються вище нiж 350 градусiв. Тобто, не стежать за температурою покриття. Про що категорично не можна забувати.
Також неправильно доглядають тефлоновий посуд. Бо коли є бодай якась подряпина на такiй сковородi, її вже слiд викинути. Разом з їжею канцероген потраплятиме прямiсiнько до нашого органiзму. До речi, перфтороктанова кислота не тiльки сильний канцероген, але й мутаген. Вона здатна викликати рак печiнки. Дослiдження також довели, що ця кислота може провокувати й неплiддя у жiнок.
- Чи правда, що у США до 2015 року тефлоновi пательнi мають зникнути з виробництва?
- Ухвалено рiшення, аби припинити використання перфтороктанової кислоти при виробництвi такого посуду. Виробники мають знайти якусь альтернативу. Якщо ж нi, то розглянуть питання про його заборону. Але понад 30 рокiв виробники намагаються знайти замiну цьому компоненту. Поки що безуспiшно.
Тож радив би українкам повернути на кухнi чавуннi пательнi. Вони хоч i важкi, але безпечнi. Та й служать довше.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
ТОП новини
Оголошення
14:44, 17 липня
09:24, 22 липня
live comments feed...
Коментарі