Восени свинина ще подорожчає. А за нею – інші види м’яса

Лише за останній місяць свинина в Україні подорожчала на кілька гривень. Ціни на цей вид м’яса будуть і далі зростати, кажуть експерти. Слідом за свининою дорожчають курятина і яловичина, повідомляє "Радіо Свобода".

Ціни на продукти харчування в Україні повільно, але повзуть вгору. Подорожчала олія, вершкове масло, яйця. Але найбільше по кишені   пересічного споживача б’є подорожчання м’ясної продукції. Свинина тягне за собою зростання цін на яловичину і курятину, повідомив Тарас Гагалюк, директор агенції «AgriSurvey» Українського клубу аграрного бізнесу.

«За останній місяць свинина подорожчала із 60-65 до 63-67 гривень за кілограм, яловичина – з 65-67 до 67-70 гривень за кілограм, курячі тушки – з 17-18 до 18-19 гривень за кілограм. Основною причиною зростання цін на всі м’ясні продукти є свинина. А яловичина і курятина – це види м’яса, які дуже сильно прив’язані один до одного, тому й тягнуться вгору за свининою», – сказав Тарас Гагалюк.

Основні причини

Восени свинина іще подорожчає на 5-7%, прогнозує Тарас Гагалюк. Основними причинами є скорочення поголів’я свиней в Україні, зменшення кількості господарств, які займаються вирощуванням свиней і збільшення собівартості виробництва, продовжує аналітик консалтингової агенції «ААА» Марія Колесник.

«Це стало наслідком того, що ще всередині літа суттєво зросли (до фактично пікових значень, здається за останні 5 років, але 3 точно) закупівельні ціни на м’ясо в живій вазі. Вони були дуже низькими в січні, а це призвело до того, що на тлі подорожчання кормів у зимово-весняний період почало скорочуватися поголів’я і відповідно переробники були вимушені підняти ціни. Якщо взимку закупівля проводилась по 12-14 гривень за кілограм живої ваги, то в липні-червні – вже на рівні 22-24 гривні за кілограм. Це є суттєве зростання і як наслідок – зростання споживчих цін», – говорить Марія Колесник.

Максимальна ціна свинини у роздрібній торгівлі досягла 70 гривень, копчена, тобто найдорожча свинина «преміум-класу» українського походження, – 180 гривень за кілограм – це приблизно на 30-40% дорожче, повідомила експерт.

Коливання закупівельної ціни не сприяє нарощуванню поголів’я

Основна проблема сьогодні для фермерів, які вирощують свиней, – це реалізація продукції за вигідними цінами, каже фермер із Рівненщини Олег Поліщук. Він додає, що коливання закупівельної ціни на свинину не сприяє нарощуванню поголів’я.

«Півтора року ціна була настільки збиткова. У мене було торік 360 голів свиней. На кожній – майже тисяча гривень збитку. Порахуйте! Зараз ціна пішла вгору – вже виходимо на собівартість. Наразі більш-менш уже можна, працювати, а півтора року – була страшно збиткова галузь.  Два роки тому це була дуже прибуткова галузь. У нас немає ніякої плановості. На сьогодні можна вже продати по 20 гривень за кілограм живої ваги. Але при нинішній ціні на пальне, на корми вона має бути десь 22-24 гривні. Щоб ми мали ще якийсь заробіток, щоб було зацікавлено тримати», – розповів фермер.

Порівняно з минулим роком, поголів’я свиней скоротилося більш ніж на 200 тисяч. У часи Радянського союзу на території України вирощували 20 мільйонів голів. А сьогодні їх трохи більше 8 мільйонів. Відповідно до державної Програми розвитку свинарства на період до 2015 року, планують наростити поголів’я до 12 мільйонів, розповідає начальник відділу галузі розвитку тваринництва Міністерства агропромислового комплексу В’ячеслав Боднар.

«На сьогоднішні день також іще розробляється програма, створена робоча група, яка займається підготовкою відповідного проекту щодо залучення господарств населення для виробництва свинини. Завдання до 2015 року, програмою передбачається, – наростити до 12,1 мільйонів. Достатньо було б, щоб ми могли забезпечити людей і в деякій мірі експортувати. У  нас є ресурси для того, але ще не зовсім все складається, як хотілося б», – зазначив В’ячеслав Боднар.

В Україні розвиватися буде саме переробна галузь

Але директор агенції «AgriSurvey» Українського клубу аграрного бізнесу Тарас Гагалюк наголошує, що в Україні розвиватися буде саме переробна галузь. А маленькі виробники будуть виходити з бізнесу.

«Звичайно, галузь буде розвиватися. Тільки що ті, які пов’язані в межах одного підприємства і з переробкою будуть розвиватися далі. Ми бачимо на даний момент, що видаються кредити у великих достатньо сумах якраз тим підприємствам, які інтегровані, це що стосується свинини».

Напередодні Європейський банк реконструкції та розвитку виділив групі компаній «Глобіно», одному з найбільших м’ясопереробників, кредит у розмірі 25 мільйонів доларів для розвитку виробництва. Це перший проект банку в секторі м’ясопереробки України і він дає можливість сподіватися на майбутній експорт свинини до країн Євросоюзу, зауважує експерт Марія Колесник.

«В Україні зараз багато проектів по розвитку саме свинарства. І це стосується не лише відгодівлі, а, в першу чергу, вертикальна інтеграція (ланцюжок постачальник-виробник), в тому числі, щоб це було до роздрібних мереж, щоб це було охолоджене м'ясо. І суттєве нарощування потужності планується найближчим часом. І звичайно, це враховує надії на майбутній експорт до країн ЄС, – каже Марія Колесник. – Я маю на увазі виключно приватні проекти. Це новітні технології, нові заводи, і вони планують експортувати».

Стримувати ціни не можна, наголошують експерти. Оскільки це призведе до чергового скорочення поголів’я і нарощування менш якісного імпорту, яке сьогодні й так суттєво зросло. Порівняно з минулим роком імпорт свинини в Україну збільшився на 130%. Цікаво, що ми активно імпортуємо не лише свинину, а й навіть такий, здавалося б, «традиційний» для України продукт, як сало.

Якщо ж ціни не стримувати, то варто запровадити соціальні картки чи адресну дотацію незаможним верствам населення, які сьогодні майже не вживають м’яса. Або ж, як варіант, встановити цінові обмеження лише на певні категорії м’яса, радять експерти.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Автор
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань. Адміністрація сайту попереджає, що коментарі з використанням ненормативної лексики, пропагандою насилля та образою честі та гідності будуть видалятися.

Суспільство
Будинок сімейного типу є одним із найбільш гуманних варіантів житлового забезпечення для дітей, які з певних причин опинилися в складних життєвих обставинах. У Чорткові, по вул. Січинського запрацював перший такий заклад. Про це розповіли у міській раді Чорткова. Тут проживають та виховуються дев’ятеро дітей, віком від 4 до 19 років. У будинку є все необхідне для комфорту вихованців. Світлі просторі кімнати з меблями, велика кухня, обладнані санвузли, віта...
Суспільство
Виявляється, непотрібні газети можуть ще й як стати у пригоді, адже з них можна виплітати неповторні вироби. Пишуть Тернополяни. Плетіння паперу — техніка, що стала особливо популярною сьогодні через її екологічність та оригінальність. Талановита студентка та художниця з міста Монастириська Анастасія Пальчак вправляється у ній уже декілька місяців. Зачувши про цей нетиповий спосіб плетення, дівчина переглянула декілька онлайн-уроків і задля цікавості спроб...
Пригоди
Одразу два колективи з Кременеччини представили Тернопільщину на Міжнародному фольклорному фестивалі «Море ритму», що триває у м. Балчик (Болгарія). Також свої чудові вироби привезли на фестиваль кременецькі майстрині. Про це пише Терен. Своїми виступами радували гостей народний аматорський вокальний ансамбль «Горлиця» БК с. В. Бережці та народний аматорський вокальний ансамбль «Криниченька» БК с. Білокриниця. У Болгарії представників з України щиро вітали...
Суспільство
Буданівський замок до останнього часу лежав осторонь традиційних туристичних маршрутів, тому відвідували лише затяті замкові фанати. Попри те, що на території колишньої фортеці розташована психіатрична лікарня, замок повністю доступний для відвідання і відносно непогано зберігся. Пише Реально. Тому сьогодні важливо привернути максимальну увагу суспільства до цього замку, який зіграв важливу роль не лише в історії України, а всієї східної Європи. Це одна з...
Суспільство
З музикою  по житті. Відомому тернопільському диригенту Володимиру Вернею  85. Для музиканта, який впродовж півстоліття очолював кращі хорові капели області організували свято. Диригент здивував гостей новим талантом. Яким саме - дивіться у сюжеті Т1 Новини. Крізь роки, з любов’ю до музики. Володимир Верней – геніальний тернопільський диригент, який у різні часи очолював кращі хорові капели краю. Півжиття він віддав навчанню молодших  поколінь у тернопільс...
Спорт
Олександра Меркушина прокоментувала естафетну гонку, де збірна Тернопільської області завоювала срібні нагороди. Пише сайт biathlon. - Саша, це твоя перша естафета на дорослому рівні. Які враження - змагатися зі старшими?  - Ну, дуже круто! У цій гонці було чимало дівчат, з якими я змагалася і до цього, але зі старшими бігати дійсно круто! Тому що ти зовсім недавно бачила їх тільки по телевізору, а тепер - ось вони, поруч. Емоції дійсно через край! Зі стрі...
Суспільство
У Тернополі ветерани російсько-української війни, студенти та волонтери зараз облаштовують «Дім ветерана». Він працюватиме на проспекті Злуки, 55. У цьому приміщенні відбуватимуться лекції, тренінги, семінари, консультації психолога та капелана. Там облаштують тренажерний зал, повідомив "Новинам" Тернопільської філії Суспільного організатор проекту Сергій Коновал. За його словами, "Дім ветерана" зможуть відвідувати учасники російсько-української війни.
Суспільство
На Рівненщині військові поскаржились на те, що водії маршрутних таксі не зупиняються на їхню вимогу.  Відтак, начальник управління інфраструктури Рівненської ОДА Федір Мисюра не зміг залишитись осторонь, адже він сам має бойовий досвід, воював в АТО й отримав поранення при обороні донецького аеропорту, - повідомляє «UA:Рівне». Він змінив костюм на військову форму та поїхав з журналістами на зупинку до полігону. Підставою для цього стало опубліковане у face...
Суспільство
В минулому столітті набережну Тернопільського ставу прикрашав пам'ятник Герою-матросу, який встановили у 50-их роках ХХ століття. Пишуть Тернополяни. Скульптура знаходилася на центральній набережній Тернопільського ставу поблизу Надставної церкви. Названа на честь матроса Петра Кішки, звідси і назва «пам'ятник матросу Кішці». Памятник місцеві жителі називали просто «Моряк». Після того у 80-х роках меморіал перенесли на територію зовнішнього двору будинку-г...
Новини по темі
На Тернопільщині відкрили дитячий будинок сімейного типу: мамою-вихователькою дітвори стала черниця - сестра Йосафата (ФОТО)
Талановита художниця з Тернопільщини виплітає з паперової лози маленькі розкоші (ФОТОФАКТ)
Буданівський замок – антитатарська опора Тернопільщини та центр «пивної кераміки» (ФОТО, ВІДЕО)
Історія геніального тернополянина, який півжиття віддав навчанню молодших поколінь (ВІДЕО)
"Дім ветерана" російсько-української війни у Тернополі облаштовують ветерани, студенти і волонтери (ФОТО, ВІДЕО)
У сусідній області чиновник вдягнув військову форму, аби перевірити і провчити водіїв маршруток (ВІДЕО)
Як раніше виглядала набережна місцевого ставу: мережею шириться давнє фото тернопільського ставу з монументом матроса поблизу нього(ФОТО)
Плаття з рушників, які бабця вишила 100 років тому: майстриня з Тернопільщини виготовляє унікальні ляльки-мотанки, віночки і вишивані сорочки
Тернопіль відвідала популярна співачка Jerry Heil (ФОТО)
"Незабутні оздоби": геометричні гердани майстрині з Тернопільщини вражають унікальною красою (ФОТО)