16:30, 11 вересня 2011 р.
У жовтнi-листопадi цукор у крамницях подешевшає до 8 гривень. Якщо...
Оптовi цiни на цукор нового врожаю будуть коливатися в межах 6 - 7 гривень за кiлограм, а роздрібна - на рiвнi 8, - інформує Експрес.
У центральних та пiвнiчних регiонах країни вже триває збiр цукрових бурякiв. Цього року заводи матимуть бiльше роботи. Бо площi пiд буряками суттєво збiльшили, та й урожайнiсть їх вища, анiж торiк.
- Поки що запрацювали два цукровi заводи - на Вiнниччинi та Полтавщинi, - розповiдає Микола Верницький, директор компанiї "ПроАгро". - Ще 70 - 80 пiдприємств, за прогнозами, запустять в осiннi мiсяцi. Деякi пропрацюють лише два тижнi. Добре оснащенi, модернiзовнi заводи, яких близько тридцять, варитимуть цукор довше -- мiсяць-два.
-- Який урожай бурякiв вони мають переробити? I скiльки цукру з
них вийде?
-- Очiкується врожай цукрових бурякiв на рiвнi 16 -- 17 мiльйонiв тонн. Iз них вийде 2,1 мiльйона тонн цукру. Чиновники з Мiнагрополiтики кажуть, що, можливо, виробимо й 2,2 мiльйона тонн та бiльше. Але, думаю, навряд чи так буде. Бо цукристiсть перших бурякiв, що пiшли з поля, не є високою.
-- Якою буде собiвартiсть виробництва цукру iз сировини нового врожаю?
-- Усе залежить вiд заводу. Основними виробниками солодкого пiску є цукровi холдинги, якi самi вирощують цукровий буряк та переробляють його. Там, звичайно, собiвартiсть виробництва кiлограма нижча i може становити й 4 гривнi. У заводiв, якi купують буряк, вона вища й становитиме 4,50 -- 5 гривень за кiлограм. У пiдприємств ж, що запускаються лише на два-три тижнi, собiвартiсть буде ще бiльшою. Бо витрати на обслуговування такого заводу цiлий рiк.
Оптовi цiни на цукор нового врожаю будуть коливатися в межах 6 -- 7 гривень за кiлограм.
-- А якою буде роздрiбна цiна? На що сподiватися споживачам?
-- Цiна однозначно впаде. Якщо зараз вона коливається у межах 9,5 -- 10,5 гривнi за кiлограм, то в жовтнi-листопадi буде на рiвнi восьми. Адже цукру ми виробимо бiльше, анiж потрiбно для внутрiшнiх потреб. Останнiми лiтами щорiчне споживання солодкого пiску знизилося з 2,2 до 1,9 мiльйона тонн. А виробимо, повторюся, -- 2,1 мiльйона тонн.
Крiм того, перехiднi залишки з минулого сезону становлять 475 тисяч тонн. Тож новий маркетинговий рiк ми мали б прожити без "цукрових криз".
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
20:42
Вчора
ТОП новини
live comments feed...