• Головна
  • Дієтологи радять тернополянам почекати з деякими продуктами
17:00, 14 червня 2015 р.

Дієтологи радять тернополянам почекати з деякими продуктами

На прилавках магазинів та ринків чи не щодня з’являються нові види фруктів та овочів. Чи все підряд уже можна їсти? Дієтолог Наталія Суслова вважає, що ми втрачаємо відчуття сезонності. І тому радить тернополянам почекати з деякими продуктами.

«Ще не можна їсти кавунів, –  каже лікар. – Це категорично! З  овочами також варто зачекати, так як огірки, помідори ще не ґрунтові.  Їх вирощують в теплицях. Можна буде потроху їсти, коли будуть з’являтися перші ранні. Хоча б у липні».

Наталія Суслова каже, що зараз  важко порадити,  де знайти овочі та фрукти без «хімії».  Навіть те, що виросло в домашніх умовах, не завжди відповідає стандартам.

«У нас  ґрунт дуже насичений  стимуляторами росту і біодобавками,  – пояснює дієтолог. – Йдуть дощі, є підземні води. Тому все дедалі складніше вирощувати екологічно-чисті продукти, навіть якщо людина дуже  хоче цього. Для того, щоб земля очистилася до природніх умов, має пройти не менше 10 років».

Основне правило  раціонального харчування – максимально їсти сезонні продукти.

«Звичайно, взимку їсти черешні чи полуниці – це нонсенс в наших  умовах, – продовжує Наталія Суслова. –  В інших країнах, з теплішими кліматичними умовами це природно.  У нас є сезонні фрукти і овочі. І  найсприятливіший період, щоб ними насититися – їх сезон».

Літо – це і період кишкових інфекцій. Пані Наталія радить бути надто уважними, перед тим як споживати свіжі овочі чи фрукти, пише сайт Акценти.

«Купувати ягоди і фрукти слід хорошої якості, полуницю  вибирати не підгнилу,  – радить дієтолог. Ягоди мають бути щільними, а не м’якими.  І все треба добре промивати, особливо коли даємо діткам. Їсти свіженьким. З огірків і помідорів варто знімати шкірку, особливо з  ранніх. Це загальноприйняті вимоги.  Для діток  з фруктів та овочів обов’язково знімаємо всю шкірку. Хоча б на секунду обробляємо  гарячою водою.  Перші овочі хоча б годину треба вимочувати у воді».

Лікар радить не забувати про термічну обробку овочів і фруктів, і рекомендує їх краще тушкувати і запікати, а ніж їсти сирими.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Тернопіль #продукти #дієтолог
Оголошення
live comments feed...