В останні роки відзначають тенденцію до зростання захворюваності на ботулізм, що обумовлено зростаючими темпами і стихійністю консервування різноманітних видів продуктів у домашніх умовах.
Ботулізм - це дуже небезпечне, в більшості випадків смертельне гостре інфекційне захворювання, пов'язане з вживанням в їжу продуктів, що містять токсини ботулізму і характеризується важким ураженням нервової системи зі слабкістю скелетних і гладких м'язів, порушенням зору, ковтання, моторики кишківника.
Захворювання зазвичай розвивається, коли людина вживає їжу, що накопичила токсин внаслідок її забруднення та розмноження вегетативних форм збудника, тобто якщо в харчовому продукті виникли анаеробні умови.
Для ботулізму, на відміну від багатьох захворювань, особливо грипу, про який ми недавно згадували, не характерна виражена сезонність. Слід зазначити, що ботулізм, обумовлений вживанням продуктів харчування, виготовлених у промислових умовах, практично зник, в Україні найчастіше реєструються захворювання, пов'язані з вживанням продукції домашнього приготування. Джерелами отруєння є наступні продукти: грибні консерви, якими за статистикою викликано 50% отруєнь, далі м’ясні і рибні продукти – копчена, в’ялена, консервована риба, шинка, іноді причиною отруєння може стати консервовані фрукти і навіть погано промита картопля, запечена у фользі. Якщо, наприклад, консервування було проведено із закриттям скляної банки негерметичною (наприклад, поліетиленовою м'якою) кришкою, то в такому продукті не буде суворої анаеробізації й тому там не виникають умови для утворення ботулотоксину. Якщо ж така скляна банка була закатана металевою кришкою, то всередині такого продукту можливий анаеробізм, що призводить до утворення ботулотоксину в разі недотримання інших умов стерилізації. Виходячи з викладено бачимо, що практично всі харчові продукти, забруднені грунтом або вмістом кишківника тварин, птахів, риб, можуть містити спори збудників ботулізму.
Накопичення ботулотоксину в продуктах харчування, як правило, не змінює їх органолептичних властивостей (запаху, смаку). Однак деякі штами серотипу А та В, породжуючи протеоліз, можуть змінити смак продукту. Людина, спробувавши таку їжу, відмовляється від подальшого вживання її, але для виникнення ботулізму іноді досить, щоб навіть слідові кількості ботулотоксину потрапили у ротову порожнину. Небезпечно вживати здуті консерви, навіть якщо смак та інші якості продукту не змінилися. Ботулотоксин є одним з найбільш сильних біологічних отрут.
Значно рідше можливі й інші шляхи зараження (раневий ботулізм, ботулізм новонароджених).
Інкубаційний період ботулізму в більшості випадків буває коротким і складає 4-6 годин, проте в окремих випадках він може подовжуватись до 7-10 днів. Це викликає необхідність протягом 10 діб спостерігати за станом здоров'я всіх осіб, що вживали в їжу продукт, що послужив причиною виникнення першого випадку захворювання.
Хороша всмоктуваність токсину зумовлює його найбільшу концентрацію в крові вже в першу добу, проте дози токсину, що не встигли зв'язатися з нервовою тканиною, до 3-4-ї доби повністю виводяться з організму із сечею. Тривалість і важкість перебігу хвороби залежать від дози токсину, що потрапив в організм. Першими симптомами є розлад шлунку, нудота і блювота, підвищення температури тіла, біль у животі та шлунку. Проте, першим симптомом ботулізму, який явно вказує на отруєння ботулотоксином, є нечіткий зір, відчуття туману, пелена перед очима, двоїння видимих предметів. Явною ознакою ботулізму є поява косоокості. Далі слідує комплекс порушень мови, ковтання, птоз (опущення верхньої повіки), неможливість відкрити очі, розширюється зіниця. У потерпілого змінюється голос, з'являється сухість у роті, сильна слабкість. Якщо хворий вчасно не отримав необхідну медичну допомогу, то у нього швидко розвивається параліч органів дихальної та серцево-судинної системи і потерпілий вмирає. Дуже часто, якщо хворий приймав алкоголь, то прояви ботулізму приймаються за прояви алкогольного отруєння, і медичну допомогу хворому надають занадто пізно. Необхідно добре запам'ятати ознаки прояву ботулізму, щоб у такому випадку звернутися до лікарів вчасно і врятувати потерпілому життя.
Пам'ятайте, що консервовані в домашніх умовах продукти не можуть бути повністю чистими. Тому, якщо Ви все ж зважилися з'їсти консервацію, то перед вживання прокип'ятіть вміст банки у воді 15-20 хвилин. Термічна обробка вб'є токсини, які вже встигли утворитись. Зберігати домашні консерви необхідно тільки при низьких температурах. Не забувайте мити руки після прогулянки і тим більше після садових робіт. Привчіть до цього і Ваших дітей. Тільки чистота та гігієна зможуть уберегти Вас від цієї страшної недуги.