Найпоширенішою причиною захворювання на ботулізм - вживання в’яленої, солоної чи консервованої риби домашнього приготування, яка була придбана на стихійному ринку. Невиключенням можуть стати інші продукти домашнього консервування - м'ясо, риба, гриби, рідше - овочі.
Якщо вказані продукти були погано вимиті, неправильно чи недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином - вони також можуть стати причиною інфікування.
«Найкращий спосіб захиститися - профілактика. Запам'ятайте просте правило безпеки - не вживайте копчену, в’ялену чи солену рибу, якщо не знаєте як її готували. Така риба могла бути заражена у природних умовах, до того ж, не проходила термічної обробки. З’ясувати чи в ній наявний токсин перед вживанням - неможливо!», - зазначила урядовець.
Отруєння токсином може спричиняти порушення зору, невиразність мови, відчуття сухості в роті чи м'язову слабкість. Також може підвищуватись температура, виникнути біль в животі та загальна інфекційна інтоксикація. У дітей симптоми ботулізму можуть проявлятися у вигляді апатії, відмови від їжі та тривалого плачу. Якщо ви виявили такі симптоми - негайно зверніться до лікаря!