Священнослужитель Олексій Філюк розповів, що таке Пилипівський піст та чому для так важливі заговини.
"Друзі завта розпочинається Різдвяний піст, який у народі називають Пилипівкою, оскільки сьогодні 27 листопада християни вшановується пам'ять апостола Пилипа. День Святого Пилипа – останній, коли можна їсти скоромне (м'ясо, сало та страви з них). Переддень посту називають заговинами. Для українського народу заговини здавна були приводом зібрати гостей і добре попоїсти перед тривалою відмовою від смачних наїдків.
Але скажу вам друзі найважливіше: в піст головне не їсти один одного, бо якби піст полягав лише в їжі, то святими були б і коні і корови)))
Якщо людина не споживає їжі, а свариться з ближніми, гнівається на ближнього, то цей піст є неправильним!!!
Згадаймо слова Спасителя: "По тому пізнають що ви учні мої, як буде любов між вами"
Протягом Різдвяного посту бажано посповідатися і причаститися!!", - написав він у дописі на Фейсбуці.