Перша бізнес-пані Сполучених Штатів Генрієтта Хоуленд Грін (1834-1916) прославилась не просто своєю економністю, а дріб’язковою скнарістю, не дарма її позаочі кликали відьмою з Уолл-стріт.
Усе життя вона носила чорну сукню і міняла її на таке ж плаття, коли річ повністю зношувалась,фінансист у спідниці ніколи не мила руки з милом і вважала, що опалювати будинок – дороге задоволення. Поте після себе мадам залишила понад 100 млн. доларів (сьогодні це було б більш 2 млрд. доларів)! Сучасники подейкували, що Генрієтта Грін ретельно занотовувала всі витрати по господарству аж до кожної цибулини, картоплини та перчини, вимагаючи від своєї куховарки детального звіту за кожний витрачений цент. І хоча Тернопільщина не належить до заможних областей, зважаючи на один із найнижчих індексів споживчих цін (надалі – ІСЦ), занадто економити на продуктах харчування нам не доведеться.
Цитрусові стали доступніші
Отже, у лютому ц.р. в області ціни загалом знизились на 0,2%, водночас у цілому по Україні індекс цін дещо вищий. Зокрема, ціни на продукти харчування знизились на 0,3% (з початку року – на 0,5%), відтак за індексом споживчих цін Тернопільщина посіла четверте місце у країні.
За даними головного управління держкомстату, напередодні християнського посту на споживчому ринку найбільше подешевшали (на 0,2%) м'ясо та м’ясопродукти (яловичину можна купити в супермаркетах за ціною від 45 грн. до 60 грн., свинину – у межах від 40 до 60 грн.), курячі яйця – на 1,8% (від 8,20 грн. до 9,60 за десяток), риба та продукти з неї – на 2,8%, жива охолоджена риба – на 4% (мінімальна ціна – 14 грн./кг, максимальна – 30,99 грн./кг), морожена – на 2,4% (від 20 до 30,65 грн./кг), оселедець – на 0,2%. Завдяки місцевим виробникам на 4,2% подешевшала гречка (відповідно її вартість у торговій мережі коливається від 7,19 до 8,99 грн./кг), крупи перлові та ячмінні – на 0,2%, цукор – на 4,5% (від 4,90 до 7,78 грн./кг), пише Номер один. Суттєво подешевшали фрукти – на 0,7%, у тому числі: лимони – на 7,9%, апельсини та мандарини – на 4,6%, банани – на 0,4%.
Поряд з тим, на 0,5% подорожчав рис (у торговельній мережі, залежно від виду, якості, виробника вартість крупи коливається у межах від 7,11 грн./кг до 11,94 грн./кг),
0,2% – пшеничний хліб вищого ґатунку, на 0,8% – хліб житній та житньо-пшеничний (мінімальна 5,31 грн.-6,78 грн./кг). Зважаючи, що на 4,9% подорожчало борошно вищого гатунку, у супермаркетах, ніби на дріжджах, збільшилась у ціні власна випічка.
Зважаючи на сезонність, подорожчало молоко (на ринку і в магазині, незалежно від жирності), сири тверді та м’які жирні, зокрема, Тернопільський молокозавод більш як на гривню підвищив вартість домашнього м’якого сиру.
Подорожчали жирна (15%) сметана, на 0,6% – соняшникова олія (із 13,85 до 17,60 грн. за літр, залежно від виробника), на 0,1% – сало, на 0,4% – овочі, у тому числі на 11,5% – пекінська капуста; огірки – 0,8%; ріпчаста цибуля – на 4,7%; кабачки, баклажани, гарбузи – на 4,3%; буряк – на 3,5%, морква – на 0,8%, гриби печериці – на 3,6%.
Проте трохи подешевшало паливо та мастильні матеріали, зокрема, бензин марки А-92, А-93, А-95 – на 0,3%.
Хліб «накрутив» ціни
Знову, як і минулоріч, напередодні минулого року хлібопекарі підвищили ціни на хліб та булки. При цьому ситуація повторилась один до одного, як і минулого року. Спочатку подорожчали хліби з «витребеньками» – «Фруктовий», «Зерновий», з маком, а потім «підтягнули» ціну на так звані соціальні сорти хліба.
Зрозуміло, зерна під снігом ще ніхто не виростив і зібрав, фактору сезонності не уникнути, але ж пшеницю можна закуповувати у держрезерві за значно нижчою, ніж у приватних структур, ціною. Тим не менше, із середини лютого хліб житньо-пшеничний подорожчав у середньому на 2%, і ця тенденція триває.
«Справедливості заради потрібно зазначити, що на Тернопільщині третій рік поспіль, за даними всеукраїнського моніторингу, тримаються найнижчі в Україні ціни, – зазначив заступник голови облдержадміністрації Василь Гецько. – Проте це створює фактори ризику для підвищення цін у майбутньому, адже область не є окремим суб’єктом ринку. На сьогодні ми маємо нижчу, ніж середня по Україні, ціну на хліб із борошна 1-го ґатунку, майже на 10% – на яловичину, на свинину, сало, гречку, варену ковбасу, молоко жирністю 2,5%, сметану жирністю 15%, соняшникову олію, картоплю, моркву, буряк і бензин марки А-95. Така ситуація пояснюється купівельною спроможністю громадян. Утім наші виробники, судячи з усього, будуть наслідувати виробників з інших регіонів, і це вже зараз простежується на ринку хліба прагненням підвищити ціни. Наше завдання – забезпечити дотримання законодавства. Тобто якщо є перелік продуктів із врегульованими цінами, його потрібно дотримуватись. З іншої сторони, всіма методами ми повинні підтримувати конкуренцію і виводити на ринок виробників, які пропонують дешевші ціни. Тому що той же ринок хліба у нас на 80% становить продаж соціально значимих сортів хліба».
Так, скажімо, першими підвищили вартість своєї продукції товариство «Агробізнес» із Підволочиська. Зараз уже хлібопекарі заявляють про свою готовність зменшити вартість своїх короваїв і булок. Правильно, бо свої засіки вони підмели, вершки, так би мовити, вже зняли, а тепер почали купувати зерно з держрезерву.
Викликає здивування і діяльність товариства «Тернопільхлібпром», саме це підприємство підвищило вартість соціальних хлібин на 2-3%. Більше того, вже у березні на 35% «Хлібопром» підняв вартість, скажімо, «Орільського» хліба, що належить до «соціальних сортів», відтак і його вартість узгоджується з контролюючими структурами. Своє рішення хлібозавод пояснює підвищенням цін на соняшникову олію, борошно, електроенергію, паливо. Наразі це питання лишається відкритим, підприємства зобов’язані повернути вартість соціального хліба до попереднього розміру.