Продукти тваринного походження в Україні продовжать дорожчати. До кінця року ціни на молоко, м’ясо та яйця зростуть щонайменше на 5%, а за деякими прогнозами й на всі 10%. Головними причинами здорожчання є так звані військові фактори, зокрема окупація та руйнування профільних підприємств, інфляція, проблеми з логістикою тощо.
Найбільш ходові види м’яса станом на серпень вже вартували майже на чверть більше, ніж минулого року. Наприклад вартість сала із серпня 2021 року збільшилася на 26%, а за останній місяць – ще 4-5%. Якщо у серпні, тобто фактично місяць тому, кілограм сала можна було придбати за 210 грн, у вересні за цього просили вже 218 грн, пише GSinfo.
Свинина за останній місяць здорожчала на 10-25 грн/кг. Відтак грудинка станом на кінець вересня коштувала 158 грн/кг, ребра – 164 грн/кг, лопатки – 155 грн/кг, а ошийок – 213 грн/кг.
Експерти споживчого ринку пояснили, що здорожчання свинини пов’язано не лише з причинами військового характеру, але й зі скороченням поголів’я свиней. Через це стрімко дорожчати почало не лише м’ясо, але й ковбасні вироби.
Навдивовижу стабільними залишаються ціни на телятину. Різниця між вартістю цього виду м’яса у серпні та вересні складає не більше 1-2 грн/кг. Не відчули великої різниці в ціні й любителі птиці, адже курятина здорожчала лише на 5 грн/кг.