На центральному ринку Тернополя вже майже місяць торгують кавунами і динями. Перші ягоди великим попитом серед покупців не користуються, і ціна на баштанні поки висока. Кілограм кавуна коштує три-чотири гривні, а за стільки ж дині просять вісім, і навіть вісімнадцять гривень.Кавуни і дині привозять на Тернопільщину з Херсона, розповідають продавці. Проте особливого попиту на них поки нема, повідомляє "TV-4".- Ше хоть трошечка пізніше - приблизно, як будуть копати картоплю. - А чому ще не купуєте? - Ну, я знаю. Ще вони в нас так не дозрівають так, щоб дозрівали. Скоріше будемо купляти вже кінець серпня-початок вересня, вже коли будуть більш продуктивні вони, більше солодші і буде трошки менше хімії, - розповіла пані Галина.В обласній державній лабораторії ветеринарної санітарної експертизи запевняють: кавуни та дині - безпечні для здоров'я. Перш, ніж потрапити на прилавок, вони проходять ретельну перевірку фахівців. У невеликих кількостях кавуни і дині зараз можуть їсти навіть діти. Однак працівники лабораторії визнають: на початку сезону з динями була проблема - перша партія цих баштанних надійшла з перевищеним вмістом нітратів."Гранично допустима концентрація для кавунів - це 60 міліграм на кілограм, а ми фіксуєм від 6, 10, 12 - до 20 міліграм на кілограм - досить низький вміст нітратів. Для динь гранично допустима концентрація - це 90 міліграм на кілограм. Ми реєструємо 18, 20, 50 - трошки вище, але не перевищує гранично допустиму концентрацію,- розповіла Наталя ОСТАПІВ, заступник начальника обласної державної лабораторії ветеринарної санітарної експертизи Цього року - багатий урожай кавунів та динь. Отож, і ціни на них у розпал сезону експерти прогнозують нижчі, ніж минулого року - півтори гривні за кілограм кавуна і не більше трьох гривень за стільки ж дині.