Іноземні овочі та фрукти безпечніші за вітчизняні?

За останні 5 років лікарі не зафіксували жодного хімічного отруєння після споживання іноземних овочів та фруктів. Про це під час прес-конференції заявив керівник Українського дитячого центру клінічної токсикології інтенсивної та еферентної терапії НДСЛ "Охматдит" Борис Шейман, передає кореспондент УНН.

 

"Ми на мали за останні як мінімум 5 років жодного випадку отруєння навіть не в сезон хімічними речовинами, які містяться в іноземних овочах та фруктах",- сказав лікар.

За його словами, всі випадки отруєння ранніми фруктами та овочами відбувалося після споживання вітчизняних продуктів.

"Я далекий від думки, що іноземні фрукти та овочі кращі, просто справа в тому, що в Україні існують недобросовісні виробники", - додав Б.Шейман.

Нагадаємо, цього року жертвами кишкової палички вже стали громадяни ФРН, в основному в Гамбурзі і його околицях, і одна громадянка Швеції. Кілька десятків випадків захворювання зафіксовані також у Великобританії, Данії, Франції та Нідерландах. Усього захворіло більше тисячі людей, переважна більшість яких – жінки середнього віку.

Збитки, спричинені відмовою від експорту овочів можуть підірвати економіку багатьох країн-експортерів овочів. Вважають, що заражена партія овочів надійшла з Іспанії. Натомість іспанці стверджують, що немає доказів того, що партія овочів стала смертельною саме в їхній країні, а не, наприклад, під час транспортування. Уряд Іспанії вже пообіцяв добитися від ЄС компенсації збитків.

Встановити, як небезпечний штам кишкової палички потрапив на овочі, поки що не вдалося.