В Україні питання хімічних харчових добавок у продуктах харчування практично не контролюється. Про це «Коментарям» повідомили в прес-службі Інституту екогігієни і токсикології ім. Медведя.В Україні діють тільки два списки харчових добавок: дозволених (близько 300) і заборонених до використання в харчопромі, останніх тільки п'ять - Е121, Е 123, Е240, Е924-бромат калію і Е924 - бромат кальцію.Кабмін запропонував мінімізувати кількість неякісних продуктів на ринку харчування за допомогою введення заборон на харчові добавки - барвники, емульгатори, стабілізатори, ароматизатори та консерванти. Передбачається створення мережі міжрегіональних сучасних лабораторій для підтвердження відповідності якості подтоваров і з'ясування спірних питань їх якості.За словами експертів, далеко не всі хімічні добавки, присутні в продуктах, в Україну реально виявити.«Нинішня матеріально-технічна база дозволяє виявити досить мізерний перелік добавок. Лабораторіям не вистачає інструментальних методів для перевірки», - розповіла керівник відділу тестувань «Науково-дослідного центру незалежних експертиз ТЕСТ» Ніна Кільдій. Аналіз кожної харчової добавки коштує від 100 до 500 грн. Оскільки їх в продукті може бути декілька, перевірка може обійтися у понад 1000 грн.Щорічно середньостатистичний український споживач споживає разом з їжею приблизно три кілограми хімічних речовин.