На прилавках магазинів та ринків чи не щодня з’являються нові види фруктів та овочів. Чи все підряд уже можна їсти? Дієтолог Наталія Суслова вважає, що ми втрачаємо відчуття сезонності. І тому радить тернополянам почекати з деякими продуктами.
«Ще не можна їсти кавунів, – каже лікар. – Це категорично! З овочами також варто зачекати, так як огірки, помідори ще не ґрунтові. Їх вирощують в теплицях. Можна буде потроху їсти, коли будуть з’являтися перші ранні. Хоча б у липні».
Наталія Суслова каже, що зараз важко порадити, де знайти овочі та фрукти без «хімії». Навіть те, що виросло в домашніх умовах, не завжди відповідає стандартам.
«У нас ґрунт дуже насичений стимуляторами росту і біодобавками, – пояснює дієтолог. – Йдуть дощі, є підземні води. Тому все дедалі складніше вирощувати екологічно-чисті продукти, навіть якщо людина дуже хоче цього. Для того, щоб земля очистилася до природніх умов, має пройти не менше 10 років».
Основне правило раціонального харчування – максимально їсти сезонні продукти.
«Звичайно, взимку їсти черешні чи полуниці – це нонсенс в наших умовах, – продовжує Наталія Суслова. – В інших країнах, з теплішими кліматичними умовами це природно. У нас є сезонні фрукти і овочі. І найсприятливіший період, щоб ними насититися – їх сезон».
Літо – це і період кишкових інфекцій. Пані Наталія радить бути надто уважними, перед тим як споживати свіжі овочі чи фрукти, пише сайт Акценти.
«Купувати ягоди і фрукти слід хорошої якості, полуницю вибирати не підгнилу, – радить дієтолог. Ягоди мають бути щільними, а не м’якими. І все треба добре промивати, особливо коли даємо діткам. Їсти свіженьким. З огірків і помідорів варто знімати шкірку, особливо з ранніх. Це загальноприйняті вимоги. Для діток з фруктів та овочів обов’язково знімаємо всю шкірку. Хоча б на секунду обробляємо гарячою водою. Перші овочі хоча б годину треба вимочувати у воді».
Лікар радить не забувати про термічну обробку овочів і фруктів, і рекомендує їх краще тушкувати і запікати, а ніж їсти сирими.