У Тернополі недобросовісних продавців позбавлять торгових місць

Лаборанти ринку розповіли, що пік перевищення вмісту нітратів в овочах та фруктах припадав на кінець квітня та весь травень, а у червні ситуація доволі стабільна.

«На сьогоднішній день ситуація стабілізувалася, перевищення вмісту нітратів останніми днями ми не фіксували. Раніше перевищення реєстрували у ранній капусті, буряку, кабачках, картоплі та редисці. А у фруктах, черешні та полуниці, перевищень не було», – говорить Наталя Остапів з державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи.

Розповідає, що кожний вид овочів та фруктів має свою норму вмісту нітратів: «Кожний вид продукції має свою гранично-допустиму концентрацію. Якщо зараз кабачки йдуть 400 мг на кілограм, то ми реєструємо в межах 380-340. У буряку допустима концентрація – 1400 мг ра кг, ми теж реєструємо майже 1000».

У лабораторії перевіряється кожна нова прибула партія. Продукція, у якої фіксують перевищення, на ринок не допускається, а власники позбавляються торгового місця.

«Кожного ранку, коли партія прибуває на ринок, відбираються зразки на визначення нітратів. За допомогою нітратоміра цей процес триває до 3-5 хвилин. Продукти, у яких було зафіксовано перевищення норми, не допускаються на ринок. Власник та продавець позбавляється торгового місця і не має права торгувати на ринку. Про це повідомляються контролери та дирекція ринку», – каже Наталя Остапів.

Також вона рекомендує не переїдати, адже зараз у овочах допустима норма у два рази більша, ніж у сезонних овочів у серпні-вересні, пише сайт Тернопіль. Всі продукти мають оброблятися водою та щіточкою. Для дітей радить декілька хвилин ошпарювати овочі та фрукти.

Новини компаній
11:40, Сьогодні