17:00, 30 січня 2016 р.
Чи голодують діти у тернопільських садочках?
Близько 80% свого дня, якщо не рахувати сон, дошкільнята проводять у дитячому садку. Тому всі поживні речовини з харчуванням вони отримують там - за обідом, сніданком чи вечерею. Минулого тижня в редакцію звернувся читач зі скаргою на якість харчування у дитсадках. Мовляв, у меню від 20 грудня немає м'яса.
- Батьки подивились на меню у дитсадку і побачили, що там лише каші та картопля, - говорить Володимир. - А де ж м'ясо? Воно має бути у меню. Цікаво, коли будуть продукти і чи перерахують батькам гроші? Бо ціна за харчування одна і та ж, а м'яса немає.
В управлінні освіти і науки міськради тоді відповіли, що нестача продуктів - це поодинокі випадки, а щоб вирішити подібні проблеми, зі скаргами потрібно звертатись безпосередньо до них. Начальник управління Ольга Похиляк розповіла, що у садках є запаси продуктів, а якщо десь не вистачило, то цю проблему вирішити нескладно - потрібно лише звернутись в управління, пише "20 хвилин".
Батьки і вихователі самі носили продукти
Однак не все було так, як розповіла нам посадовець. Проблема з харчуванням у ДНЗ виникла через те, що в січні управління проводило тендер на постачання продуктів харчування у заклади. І поки переможці не озвучені, а договори не підписані, ніхто продуктів не возив.
Тернополянка Марія (прізвище редакції відоме) розповіла, що протягом двох тижнів після свят діти в садочку №38 були на жахливому харчуванні - ні м’яса, ні риби, ні молочного, самі каші і супи з води та дешевої крупи.
- Вихователі навіть скаржились батькам, що їсти це просто неможливо, що таким нагодувати і дорослого складно, не те що дитину, - розповідає вона. - Щоб хоч якось присмачити дітям страви, вихователька приносила діткам квашені огірки. Батьки вже самі давали то печеню, то ще щось. Я принесла варення зі смородини, аби хоч було чим хліб помастити. Жах просто!
Обурені батьки з цього закладу, за їхніми словами, пішли до завідуючої, аби та пояснила, чому виникла проблема, та вирішила її.
- Завідуюча відповіла, що відбуваються тендери і нічим допомогти не може. Мовляв, поки не визначать переможців і не підпишуть договори, продуктів не буде, - наголошує пані Марія.
Нестача - через тендер
В обговоренні, що було на сайті «20 хвилин», батьки залишили негативні відгуки і щодо нестачі тих чи інших продуктів харчування в раціоні дітей у садочках №№21, 22, 23 та деяких інших.
На офіційному сайті міськради ще 16 січня додали матеріал із заголовком: «Дитячі садки Тернополя забезпечені усіма необхідними продуктами».
«У дошкільних навчальних закладах міста поставляються усі необхідні продукти, а вихованці забезпечені повноцінним харчуванням. Відтак слова одного із депутатів міської ради про те, що у дитсадки Тернополя у грудні не завозили продукти, не відповідають дійсності», - цитуємо дослівно.
Управління освіти та науки міської ради інформує, що протягом грудня у дитячі садки міста здійснювали поставки м'ясо-молочних продуктів, круп, борошна, овочів та фруктів, хліба у достатній кількості для повноцінного харчування дітей.
На запитання, що ж коїться з харчуванням у садках та чи справді там мордують дітей голодом, керівництво управління освіти і науки відповіло, що проблема надумана та роздута.
- Кожна завідуюча рахує дітей, які відвідують дитячі садки, проводить розрахунок продуктів, які потрібні для них, може, хтось щось недорахував, - припускає Ольга Похиляк.
Заступник начальника управління з фінансових питань Олена Пельвецька розповіла, що тендери на поставку продуктів харчування проводили 4-5 та 13 січня.
- Документи підприємці подавали ще в кінці листопада, адже є певна процедура та визначена кількість днів, які не можна порушувати, згідно із законом України «Про державні закупівлі». Спочатку ми пишемо свої вимоги, потім до нас звертаються підприємці. Буває, що на один вид продукції є п'ять учасників торгів, а на інший - тільки двоє. Тендери відбулись, наразі відомі 22 переможці за усіма видами товару. Є чітко визначені ціни, за якими завозитимуть продукти. Вони не є завищеними, порівняно з цінами у Тернопільській області.
Підприємці везли продукти на благодійних засадах
За словами пані Олени, пропозиції 11 фізичних осіб-підприємців відхилили через ненадання ними документів, які вимагали у пакеті документації конкурсних торгів.
- Ми ретельно підходимо до відбору кандидатів, адже якість продуктів харчування для нас - це пріоритет, - наголошують в управлінні. - Батьки самі можуть долучитись до громадського контролю, цікавитись, які запаси є в садках, навіть робити проби з цих продуктів.
- Кількість дітей у садочках зросла порівняно з тією, яка була ще на початку 2015 року. Коли затверджували бюджет на харчування, то тих дітей ще не було. Відкриття нових груп плюс збільшення пільгової категорії населення також дались взнаки, - каже посадовець.
До того ж, як додала начальник, вона збирала на нараду керівників усіх ДНЗ, обговорювали проблему із продуктами харчування у садках.
- Якщо у когось закінчились запаси, то наразі підприємці, які брали участь у тендері і стали переможцями, до моменту підписання договорів розвозять продукти в садки на благодійних засадах, - зауважує вона. - Потрібно було не полінуватись, зателефонувати і домовитись. Крім того, при необхідності ми оформлювали акти передачі продукції з одного закладу в інший. Проблему можна було вирішити, якби завідувач звернувся в управління і повідомив про неї.
Посадовці наголошують, що процедуру проведення тендеру змінити не можуть. Торги традиційно відбуваються в січні. Добре, що цього року відбір переможців пройшов без ускладнень. Лише відмовили у проведенні тендеру з доставки печінки через те, що один учасник не надав усієї документації, а торги за участю лише одного представника проходити не можуть.
На словах усе добре, але що на практиці? Для цього журналіст «RIA плюс» вирішила влаштувати власну ревізію. Разом із начальником управління освіти і науки Ольгою Похиляк у пятницю, 22 грудня, вони відвідали сім дошкільних закладів. Чи побачили там м’ясо і рибу - дивіться у блоках. Заклади журналіст обирала довільно, без відома управління освіти.
Садочок №22
Тут нас зустрічає в. о. завідуючої Василина Волошин та комірник Іванна Кушнір. Остання показує запаси.
- Нам бракує м'яса, а риби немає від 11 січня, також немає курей, печінки. З грудня мали бути овочі, але вже закінчуються, сказали, будуть із понеділка, - каже вона. - Масла немає, повидла - також. Лише 18 січня нам привезли яйця і твердий сир. З вівторка, 19 січня, вже були в раціоні молочні продукти. Олію, цукор, макарони та крупи маємо.
На обід цього дня у садку - суп овочевий, макарони з підливкою, кава.
На питання, чому немає м’яса та риби, в. о. завідуючої відповідає, що з понеділка вже все буде. Вони замовили у підприємців, але звернулись запізно.
Садочок №23
У холі нас зустрічає завідувач Галина Летинська, проводить до кухні. Але двері кілька хвилин ніхто не відчиняє. Нарешті вони відчинились. Працівники показують, що є. Кажуть, що комірника немає - поїхала в центральну бухгалтерію в управління, двері на замку. Ніхто, як з'ясувалось, запасних ключів не має. Тож запаси ніхто не показав. Кухарі показують, що готують на обід. Кухар Марія Повар розповідає, що на перше - суп з ячмінним борошном, на друге - макарони з тертим сиром. І ще - компот. Завідувач похапцем додає, що має бути гуляш зі свинини. У меню, яке визначене на цей день, м’яса немає. Питаємо - чому? Кажуть, забули вписати.
- 4-5-го числа діток було мало, тому на залишку було трохи більше продуктів, - пояснює пані Летинська. - З минулого тижня, тобто з 18 січня, почали завозити молоко, м’який і твердий сир. Усе, що виграли на тендері, з понеділка, 25 січня, вже буде.
Щодо гуляшу, то тут є великі сумніви. Суп уже зварили. А м’ясо для розмороження комірник не дістала? Не заморожене? То де його зберігають? Дуже дивно. Утім, як додала Ольга Похиляк, твердий сир цілком підходить для заміни м’ясних продуктів у разі їх відсутності.
Садочок №33
Чуємо ще в коридорі, що пахне рибою. Старша медична сестра розповідає, що є усе - і риба, і м’ясо, і масло, і сир, і молоко.
- У мене все є, згідно із сертифікатом, рибу я замовила ще 31 грудня, підписали договір на зберігання, залишили все на овочевій базі. Тоді, коли привозили, дали сертифікат, до якого часу ми повинні реалізувати продукт. У нас є великі камери зберігання, де контролюється температура, - каже вона. - Кури ми вже замовили, з 26 січня мають бути. На наступний тиждень вже буде все - за тендерами. Ну, масла немає ніде. Печінку ми не беремо. Молоко є, після свят, з 11 січня, кілька днів не було, поки робили замовлення.
Жінка показує затверджене санстанцією меню на два тижні.
Методист, яка виконує обов’язки завідуючої, Олена Гавриш, показує, що є в запасі та проводить на кухню.
- У нас готують, як вдома, - каже кухар Наталія Кісілінська. - Сьогодні на обід - суп, салат зі свіжої капусти, смажена риба, картопля, компот.
Комірник Ірина Склярик показує яйця, сир, які зберігають у холодильнику. У камері глибокого замороження тут тримають продукцію тривалий час - як у виробника. Показують у морозилці і м’ясо, і рибу. Крупи, макарони, олія, цукор - також.
- Останній день тижня, тому сьогодні молока немає, бо в нього малий термін реалізації, а з понеділка ми будемо мати молоко на весь тиждень. І минулого тижня молоко теж мали, - наголошує вона.
Садочок №38
В. о. завідуючої Світлана Філь каже, що з харчуванням у дошкільному закладі нормально, стверджує, що завозили і мясо, і м'який сир. Ідемо у харчоблок. Цього дня обід тут бідний - суп із круп, картопляне пюре, хліб та чай. То де ж м'ясо чи риба?
Старша медсестра Оксана Глібко говорить, що м’ясо завозили протягом тижня, але вже з’їли. Риби не було від Нового року. Молоко теж вилили. Ми сказали, що батьки скаржаться на харчування дітей - кухарі розводять руками. Ольга Похиляк посварила кухарів, чому не склали меню.
Комірник Любов Ваврик показує в холодильнику сир і яйця, крупи, сіль, цукор, олію та овочі.
Садочок №16
У запасах є і м’ясо, і риба. На обід тут, як показали на кухні, - суп із мясом, макарони з тертим сиром і компот. Яйця і твердий сир також є.
Решту продуктів, зокрема, м'ясо, молочні продукти, кури, обіцяють завезти з 25 січня.
ТНВК №35
Завідувач Оксана Кусяк каже, що з харчуванням у їхньому закладі - усе гаразд. Вони мають у закладі великі морозильні камери, а тому на період проведення тендеру зробили запаси. І м’ясо, і риба тут є. Маємо можливість переконатись у цьому на власні очі. Комірник показує запаси - серед них і крупи, і олія, і макарони, і соки.
На обід тут цього дня - суп із фрикадельками, гречана каша з рибною котлетою, салат із бурячка та компот зі свіжих яблук. Пропонують скуштувати. Суп і справді смачний, і фрикадельки там плавають.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
ТОП новини
Оголошення
19:48, 6 листопада
live comments feed...