
13:00, 8 січня 2017 р.
Тернополянам на замітку: як не переїсти за різдвяним столом
Що не кажіть, але українці полюбляють гарно попоїсти, особливо на свята. Та і як можна втриматися, коли на столі стільки всілякої смакоти. Отож, рекомендуємо вам основні поради гастроентеролога про те, аби не переїсти за святковим столом.
Фахівці ж наголошують – неконтрольоване переїдання спричиняє не лише збільшення маси тіла, а й виникнення хвороб. Щоби не було нестерпно боляче після надто весело проведених новорічно-різдвяних вихідних, лікарі рекомендує дотримуватися кількох правил, завдяки яким можна уникнути постріздвяної депресії, зберегти бадьорість духу після виходу на роботу і спокійно увійти у звичну колію, пише Тернополяни.
Головне – підготовка!
Якщо знаєте, що на вас чекає бурхливе застілля, до нього краще підготуватися. Аби шлунок не відчував дискомфорту, за дві години до застілля бажано щось з’їсти. Лікар-гастроентеролог Тернопільської міської комунальної лікарні №2 Богдан Депутат каже, що , доречними стануть кілька ложок будь-якої каші, склянка узвару, соку чи просто води, але в жодному разі не кольорових газованих напоїв.
«Як то кажуть – у всьому потрібно знати міру. Особливо це стосується тих, хто напередодні Різдва дотримувався строгого посту. Для них зайвий шматочок м’яса – особливо небезпечний.
За святковим столом варто куштувати різноманітні страви, але у маленькій кількості. Якщо відчули важкість – випийте пігулку. На допомогу прийдуть ферменти та сорбенти: Панкреатин, Мезим, Фестал, Ентеросгель чи активоване вугілля. Ці препарати пришвидшують розщеплення та переварювання їжі» – зазначила гастроентеролог.
А щоб уникнути швидкого сп’яніння, підготувати до прийому спиртного потрібно завчасно. Гастроентеролог радить випити сире яйце. Воно захищають слизові шлунка і уповільнюють засвоювання алкоголю.
Їли, їли і... переїли
Якщо ж попри всі намагання не переїсти за святковим столом, це таки трапилося, то наступний день треба робити розвантажувальним. Повернути роботу шлунково-кишкового тракту у звичне русло після застілля допоможе легка гаряча страва.
«На наступний день після масштабного застілля необхідно зменшити обсяги їжі і не доїдати вчорашні салати. Харчування має бути більш легким, ближче до вегетаріанського. Добре з`їсти овочевий суп чи будь-яку іншу гарячу рідку страву. Також травленню допоможе теплий чорний чай легкої заварки», - зауважив Богдан Депутат.
Якщо спиртного було забагато – раціон наступного дня повинен бути збагачений продуктами з високим вмістом вітаміну С та мінеральною водою, яку варто пити невеликими ковтками упродовж дня. У нагоді можуть стати і препарати з підвищеним вмістом вітаміну С і сорбентів. Алкоголь зневоднює організм, дає зайві калорії і, загалом, створює додаткове навантаження на всі системи організму. Тому, щоб повернутися до норми після святкування, бажано не вживати спиртного, принаймні упродовж двох наступних днів.
Якщо ж неприємні симптоми переїдання – печія, гіркота в роті, здуття чи біль у животі – не минають навіть при правильному харчуванні упродовж наступних 2-3 днів, лікарі одноголосно радять не займатися самолікуванням, а звернутися до медичних закладів.
Що їсти, аби не переїсти?
Прийшовши в гості, постарайтеся не поспішати відразу за стіл. Свято це насамперед спілкування, а не змагання «хто більше з’їсть». За можливості, виберіть за столом місце, ближче до легких салатів і фруктів. Відмовтеся від тих продуктів, які ви споживаєте щодня: хліба, картоплі тощо. Святкову трапезу варто розпочати не з салатів, а з білкової їжі – найкращими будуть страви з курки, м’яса чи риби. Не бажано змішувати різні білки, тобто не можна їсти одночасно курятину та рибу.
Їжу бажано ділити на невеликі шматочки та ретельно їх пережовувати. Це допоможе організму швидко перетравити все спожите. Вставати з-за столу треба з невеликим відчуттям голоду.
А як же спиртне?
Зовсім не бажано під час святкової трапези пити різні види алкогольних напоїв. Якщо ж комусь дуже кортить спробувати чогось іншого, тоді варто розпочинати зі слабшого, а потім переходити до міцнішого.
«Дивлячись на ціни на алкоголь – українці, вочевидь, перейдуть на міцні напої домашнього виробництва. Зрозуміло, що тернополяни у цьому плані не виняток. Однак я не рекомендую ними захоплюватись. Оскільки під час їхнього приготування – не дотримано багато вимог. Доприкладу самогон - не пройшов через необхідні фільтри», - зазначив гастроентеролог.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
ТОП новини
Оголошення
19:33, Вчора
19:33, Вчора
11:40, Вчора
live comments feed...