• Головна
  • На замітку тернополянам: чому корисно їсти кавуни?
19:01, 5 серпня 2017 р.

На замітку тернополянам: чому корисно їсти кавуни?

З другої половини липня і до середини жовтня ми маємо можливість насолодитися незабутнім смаком такого корисного ласощі, як кавун.

Кавун - це велика ягода з соковитою солодкою м'якоттю рожевого або червоного кольору (рідше - жовтого або білого) і гладкою поверхнею.

Чим корисний кавун?

У м'якоті цієї соковитої ягоди міститься до 13% легкозасвоюваних цукрів, таких як фруктоза, глюкоза й сахароза. Причому фруктоза становить приблизно половину всіх видів цукрів і впливає на солодкість кавуна. Наприклад, плід, який важить 4 кг, містить близько 150 г фруктози.

Кавун - це джерело вітамінів РР, С, В1, В2, клітковини, пектинових речовин і фолієвої кислоти, тому він дуже корисний майбутнім матусям. Крім того в його складі є провітамін А і солі заліза, калію, нікелю, марганцю. Насіння кавуна багаті на вітамін D.

А що і в яких пропорціях міститься в часточці середнього за розміром кавуна?

1) 46 кілокалорій;

2) 135 грам води;

3) вітамін С (близько 25% денної норми споживання), вітамін А (близько 18% денної норми споживання);

4) калій (близько 7% денної норми споживання), магній (5% денної норми споживання);

5) залізо, цинк, мідь, фосфор, марганець, селен, кальцій - до 3% денної норми споживання;

6) каротини у великих дозах;

7) різні види цукру: фруктоза - 5,2 г, глюкоза - 2,4 г, сахароза - 1,8 м.

А чим ще корисний кавун?

1. Його м'якоть добре втамовує спрагу.

2. Кавун - це відмінний сечогінний засіб. Він сприяє виведенню з організму шлаків і солей, добре очищає нирки і печінку.

3. Незважаючи на такий високий вміст цукру, кавун можна їсти навіть хворим на цукровий діабет, оскільки він містить легкозасвоювані цукри.

4. Кавун добре підходить тим, хто сидить на низькокалорійній дієті. Також кавунові розвантажувальні дні - це прекрасний засіб очищення організму і боротьби за красиву фігуру.

5. М'якоть кавуна - це хороше джерело клітковини. Вона допомагає налагодити роботу шлунка, кишечника і всієї травної системи, а також нейтралізує надлишок кислот і знижує рівень холестерину.

6. Фолієва кислота, на яку багатий кавун, дуже корисна при серцево-судинних захворюваннях.

7. Кавун корисно їсти в період відновлення після тривалої хвороби, а також-хірургічної операції.

8. При циститах, нефриті і сечокам'яної хвороби можна вживати до 2,5 кг кавуна на день.

9. Також кавун корисно давати при гарячкових станах і для пониження температури.

10. Кавун корисний при таких хворобах, як гіпертонія, атеросклероз, недокрів'я.

11. При туберкульозі легень і ангіні рекомендується полоскати горло соком кавуна.

12. Корисний кавун і після жовтяниці для відновлення функцій печінки.

13. Насіння кавуна (як і гарбуза) мають глистогінним дією.

14. Використовується кавун і при різних шкірних захворюваннях. Для зцілення гнійних ран потрібно робити кавунові примочки: наносити на рану кашку з м'якоті.

15. Вживання кавуна забезпечує хороший сон, психологічний і душевну рівновагу, а чоловічій половині - підвищення потенції.

16. Кавун багатий такими антиоксидантами, як рибофлавін, тіамін, каротин, аскорбінова кислота, а ці речовини продовжують життя організму людини і захищають від вікових руйнувань.

17. Каротин, що міститься в цій ягоді, зміцнює зір.

Кавун корисний майже всім, протипоказаний він тільки у великій кількості при метеоризмі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Тернопіль

Коментарі

Оголошення
live comments feed...