
18:02, 7 травня 2019 р.
Тернопільщина очолює ТОП-5 регіонів, де м’ясний кошик найдешевший
Асоціація постачальників торговельних мереж порахувала, де в країні найдорожчий і найдешевший м’ясний кошик. До кошику ввійшли по одному кілограму яловичини, свинини, курячого філе та тушки, сала, вареної ковбаси першого ґатунку, а також мороженої риби. Тобто всі продукти, за вартістю яких слідкує Держстат.
Про це повідомив на сторінці у Facebook голова Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.
За даними офіційної статистики, традиційно найдорожче зібрати кошик у Києві. Він обійдеться в 728 грн, а найдешевший на Тернопільщині – 595 грн. Різниця між цими регіонами становить 133 грн. Середня ціна по країні на набір із усіх видів м’яса – 650 грн, що становить майже 7% середньої зарплати, 15,6% – мінімальної заробітної плати або 22% для пенсіонера за віком. І він коштує лише 1,5% для суддів у минулому.
П’ятірка найдорожчих "м’ясних" регіонів така:
Київ – 728 грн,
Київська область – 694 грн,
Чернівецька – 674 грн,
Закарпатська – 673 грн.,
Луганська – 671 грн.
ТОП-5 найдешевших регіонів виглядає таким чином:
Тернопільщина – 595 грн,
Волинь – 607 грн,
Чернігівщина – 618 грн,
Дніпропетровщина та Черкащина – по 624 грн.
А поміж ними розмістились наступні регіони:
Одеська і Полтавська області – 654 грн,
Сумська – 650 грн,
Херсонська – 647 грн,
Донецька – 646 грн,
Миколаївська – 644 грн,
Рівненська – 643 грн,
Харківська – 640 грн,
Івано-Франківська – 633 грн,
Вінницька – 631 грн,
Кіровоградська і Хмельницька – 630 грн,
Запорізька – 629 грн,
Львівська – 628 грн,
Житомирська – 627 грн.
По кожному продукту м’ясного кошику найдорожчими та найдешевшими регіонами, за кілограм, є:
1. Яловичина. Найдорожчий регіон – Чернівецька область із ціною 146,3 грн. Найдешевший – Донеччина, де кілограм коштує 114,7 грн. Різниця в ціні між цими регіонами складає 31,6 грн.
2. Свинина. Найдорожча свинина на Закарпатті – по 122 грн. Найдешевша в Тернопільській області – 100,1 грн. Різниця в ціні – 21,9 грн.
3. Сало. Найдорожче сало продається в столиці за ціною 119,2 грн за кілограм. За найдешевшим їхати на Волинь, де воно обходиться лише по 51,8 грн. Різниця в ціні – рекордні 67,4 грн.
4. Філе курятини. Найдорожчий регіон – Луганщина, із ціною 113,7 грн. Найдешевший – Дніпропетровська область, де кілограм продається по 97,3 грн. Різниця в ціні становить 16,4 грн.
5. Тушка курятини. Найбільше сплачують за курку в Донецькій області – 63,2 грн. Найменше вона вартує на Дніпропетровщині – 54,2 грн. Різниця в ціні між цими регіонами – 9 грн.
6. Ковбаса варена. Максимальна ціна в країні спостерігається на Луганщині, де кілограм обходиться в 105,7 грн. Мінімальна в Черкаській області – 73,2 грн. Різниця в ціні – 32,5 грн.
7. Риба морожена. Найдорожчий регіон – Київ із ціною 81,7 грн. Найдешевший – Одещина, де рибу купують по 70,5 грн.
Різниця в ціні – 11,2 грн.
Нагадаємо, за перший квартал риба морожена подорожчала на 4,5%, із 73,4 грн до 76,7 грн за кілограм, варена ковбаса – на 1%, із 93,2 грн до 94,1 грн, куряча тушка – на 0,9%, із 57,8 грн до 58,3 грн за кілограм, сало – на 0,4%, із 76,3 грн до 76,6 грн, філе куряче – на 0,2%, із 104,5 грн до 104,7 грн. А яловичина подешевшала на 0,4%, із 128,1 грн до 127,6 грн, а свинина – на 3,3%, із 115,4 грн до 111,6 грн.
Цього року споживча інфляція прогнозувалась урядом на рівні 6,3%, але за підсумками першого кварталу становила 8,6%. У той же час, навпаки, зменшився прогноз зростання ВВП, із 3% до 2,5%. Це означає для пересічного українця, що доходи цьогоріч будуть зростати меншими темпами, а рівень цін – більшими.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
ТОП новини
Оголошення
10:18, 1 травня
76
01:38, 24 квітня
18:07, 4 травня
123
live comments feed...