• Головна
  • Українська рання картопля в 3-4 рази дорожча за імпортну: експерти пояснили причину
13:03, 8 травня

Українська рання картопля в 3-4 рази дорожча за імпортну: експерти пояснили причину

Українська рання картопля в 3-4 рази дорожча за імпортну: експерти пояснили причину

Чому вирощена в Україні рання картопля дорожча від імпортної, та що впливає на ціну ранньої картоплі повідомили експерти

Насправді є досить просте пояснення, чому українці змушені купувати вирощену в нашій державі ранню картоплю дорожче, ніж ту, яка привезена з-за кордону.

Українська молода картопля в супермаркетах і на ринках останнім часом коштує у межах 95-140 грн/кг, а за імпортну (зазвичай єгипетську чи з Ізраїлю) просять 36-42 грн/кг, пише EastFruit.

Експерти пояснили, що впливає на вартість молодої картоплі й чому ціна на українську картоплю й на ту, яка привезена з-за кордону, так суттєво відрізняються.

Очільник ФГ "Аделаїда" Сергій Рибалко зазначив, що у квітні молода картопля традиційно дорожче коштує, і першочергово на це впливає спосіб її вирощування. Такий продукт наразі можна назвати унікальним, але вже через один чи два тижні, в середині травня і потім у червні, ціни на молоду картоплю підуть на спад, сказав експерт.

"Українська молода картопля, яку продають зараз, вирощується в теплицях, тож має дуже низький врожай і досить високу ціну. Це перша картопля, вирощування якої потребує великих затрат. У травні молода картопля з-під агроволокна матиме мінімум удвічі нижчу ціну. До того ж усе залежить від попиту", – пояснив Рибалко.

Також він додав, що українці не купують такий продукт у великій кількості – зазвичай покупці беруть лише стільки молодої картоплі, щоб скуштувати її. Тому загалом по Україні споживання такої картоплі мізерне – воно становить близько 5 т на день по всій державі. Через високу ціну багато молодої картоплі не з’їдається і псується. За словами експерта, цей продукт – не загального споживання.

Щодо імпортного продукту, то експерт пояснив, що та імпортна картопля, яку зараз ми бачимо на полицях супермаркетів, не є молодою. Вирощувати таку картоплю набагато дешевше.

"Єгипетська або європейська – це не молода картопля. Це картопля, яка вирощується у звичайних умовах, і витрати на яку є мінімум втричі меншими, ніж на справжню молоду. Тому вся різниця саме в цьому. Просто йдеться про різні види продукції", – сказав Рибалко.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#імпортна #вітчизняна #картопля #різниця #ціна

Коментарі

Останні новини
ТОП новини
"ТЦК накриє повістками і штрафами прямо з 1 липня масово, долю мобілізованого насправді вирішить це": мобілізація, ВЛК
"Дощ і потужне похолодання чекають в Україні прямо завтра, гроза та злива затоплять місцевість": куди суне люта негода?
Кабачки можна заморозити на зиму: як це правильно зробити і не зіпсувати овоч
"Несамовитий дощ і гроза ринуть потоками на тлі спеки, негода пре тільки в конкретні області": де в Україні буде злива?
Оголошення
live comments feed...