
13:30, 15 травня
Ціновий шок: сирі продукти здорожчали на понад 22%

У квітні 2025 року інфляція в Україні прискорилася до 15,1% у річному вимірі. У місячному вимірі ціни піднялися на 0,7%. Одним із факторів, що вплинули на прискорення зростання цін, стали заморозки.
Про це повідомляється в матеріалах НБУ.
Короткочасні квітневі заморозки стали одним із чинників, що вплинули на вартість сирих продуктів.
За даними Національного банку, темпи зростання цін на сирі продукти харчування прискорилися до 22,2% у річному вимірі. Це стало наслідком як погодних умов, так і залишкових ефекторів низьких торішніх врожаїв.
Прискорилося подорожчання борошна та круп, а також фруктів та овочів через вичерпання запасів якісної продукції. Проте зростання цін дещо вдалося стримати за рахунок надходження імпортної продукції, зокрема тепличних овочів.Стверджується, що додатковим чинником подорожчання окремих товарів було зміщення сезонності попиту. Наприклад, фіксувався стрибок цін на яйця у зв'язку з підвищенням попиту напередодні Великодня, який цього року відзначався у квітні.
Нацбанк прогнозує подальше покращення ситуації – влітку інфляція має повернутися на траєкторію зниження. Вже до кінця 2025 року очікується уповільнення інфляції до однозначного рівня.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
Оголошення
12:37, Сьогодні
20:05, 27 червня
6
12:35, Сьогодні
353
10:21, 24 червня
15
11:46, 26 червня
76
live comments feed...
Коментарі