• Головна
  • Чому комбуча стала трендом і як вона впливає на здоров’я
19:53, Сьогодні

Чому комбуча стала трендом і як вона впливає на здоров’я

Чому комбуча стала трендом і як вона впливає на здоров’я

Комбуча сьогодні стала популярною альтернативою газованим напоям, каві та солодким сокам. Її історія починається понад 2000 років тому в Китаї.

Напій виготовляють із чорного чи зеленого чаю, додаючи до нього симбіотичну культуру бактерій і дріжджів SCOBY. У процесі ферментації утворюється характерний смак з легкою кислинкою та природна газованість.

Класичний рецепт включає лише чай, воду, цукор і SCOBY. У порції 240 мл міститься близько 28–30 ккал, 8 г цукру та вуглеводів і до 10 мг натрію. Комбуча зберігає вітаміни B і C, а також мінерали - мідь, марганець, залізо та цинк. Часто у виробництві використовують фруктові соки, що збільшує калорійність напою.

Через чай у складі комбуча має невелику кількість кофеїну (приблизно третина від чашки чорного чаю). Також під час бродіння утворюється до 0,5% алкоголю, хоча існують і більш міцні варіанти, схожі на пиво.

Користь напою пов’язана з наявністю пробіотиків, які покращують роботу травної системи та підтримують імунітет. Поліфеноли діють як антиоксиданти, зменшують запалення й уповільнюють старіння клітин. Вітаміни групи B допомагають нервовій системі, підтримують енергію, а також позитивно впливають на настрій. Дослідження показують, що комбуча може сприяти очищенню печінки від токсинів і захищати шкіру завдяки фенольним сполукам.

Разом із тим, напій не рекомендують дітям і вагітним через наявність кофеїну, алкоголю та кислотність. Дорослим радять починати з невеликих порцій — 100–120 мл на добу, поступово збільшуючи до 240 мл.

Фахівці рекомендують обирати органічні види без зайвого цукру, спершу купувати у магазинах і лише згодом експериментувати з приготуванням вдома.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#камбуча #кава #користь #чай #органіка #порція #користь
Останні новини
Оголошення