• Головна
  • Чи безпечно їсти ранні овочі, які продають на Тернопільському ринку? (Результати перевірки)
12:00, 10 травня 2015 р.

Чи безпечно їсти ранні овочі, які продають на Тернопільському ринку? (Результати перевірки)

На Тернопільському ринку вже продають ранні овочі. Аби було менше нітратів, з огірка треба зрізати шкірку, а редиску - вимочити у воді.

Питання шкоди від нітратів для здоров’я виникає тоді, коли їх стає забагато. Важливо те, скільки важить людина. Так, допустима доза нітратів для людини - у середньому 5 мг на кілограм ваги, а добова доза для дорослого не повина перевищити 300-325 мг. Але слід зауважити, що ці речовини людина отримує не лише з ранніх овочів, пише 20 хвилин

Вони є всюди – у воді, м’ясі, молоці, овочах, - зазначає головний спецаліст міського управління Держсанепідемслужби Олена Паламар. – Проте найбільше їх надходить все-таки з овочами – це 70%. З водою – 20%, з м’ясо-молочною продукцією – 6%.

Хоча найбільший відсоток нітратів надходить з овочами, це не так небезпечно для організму, якби ці речовини потрапляли з водою, пояснює співрозмовниця. Бо завдяки ферментам, аскорбіновій кислоті, вітамінам А і Е в овочах шкідлива дія нітратів нейтралізується. А от коли нітрати надходять із водою, в організмі може бути дефіцит речовин, які їх нейтралізують. Тоді це може бути більш небезпечно для людини. Тоді вони добре всмоктуються шлунково-кишковим трактом, швидко потрапляють у кров та моментально розносяться організмом. Нітрати негативно впливають на роботу кров’яних тілець, погіршуючи їхню здатність розносити кисень по організму.

Тому діти, вагітні і люди похилого віку, а також ті, хто має хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, завжди є в групі ризику, - наголошує співрозмовниця. – Їм ранні овочі споживати не варто.

Проте кількість нітратів можна зменшити у домашніх умовах.

У кабачках, огірках, патисонах найбільше нітратів концентрується у шкірці, - каже Олена Паламар. – Тож ці овочі треба добре промити, відрізати плодоніжку і зчистити шкірку. У редисці, моркві, буряку треба зрізати верхівку і протягом 1,5-2 години вимочувати їх у воді, бо нітрати накопичуються в коренеплоді. Навіть радять вирізати і викидати серцевину моркви і буряка. Капуста накопичує нітрати у верхніх листках, а також у качані і тих місцях, де листя кріпиться до качана, тому цю частину треба вирізати і не давати в страву, верхнє листя теж викидати. Помідори теж варто вимочувати у воді.

Якщо овочі вимочити у воді певний час, то кількість нітратів зменшується наполовину, зазначає Олена Паламар.

Дітям взагалі не рекомендують давати перші овочі. Однак якщо батьки все-таки вирішили приготувати для них якісь страви, то овочі варто вимочити у воді, а потім пробланшувати, тобто упродовж п’яти хвилин потримати в окропі.

У процентному співвідношенні найбільше нітратів виявилося у короткому огірку і огірку не першої свіжості з Тернопільщини – 31-33%, найменше – в іспанському помідорі – 1,4%.

Кореспонденти „RIA плюс” перевірили на вміст нітратів овочі з Центрального ринку: купували капусту, помідори, огірки, редиску і цибулю. Вибирали овочі і гарні на вигляд, і, як кажуть, не першої свіжості. Для чистоти експерименту купували усе в різних торговців і в різних частинах ринку. Вибирали і вітчизняні, й імпортні. Ціни за кілограм такі: капуста – 27-28 грн, редиска – 30-35 грн, помідори – 45-50 грн, причому іспанські коштують дешевше, ніж із Львівщини, огірки короткі – 27-28 грн, довгі – 12-22 грн, цибуля від 30 до 50 грн.

За середнього розміру капустину з Закарпаття ми заплатили 12 грн, два іспанські помідори - 6,75 грн і один фірташівський з Синькова - 5,85 грн, два довгі огірки різного товарного вигляду з Романового Села - 4,65 грн і гарний короткий огірок з Заліщиків – 2,90 грн, за херсонську редиску - 5 грн і пучок заліщицької цибулі - 3 грн. Овочі обійшлися в 40 грн 15 коп.

На гурті зараз подорожчали капуста, редиска й огірки, - каже продавець Надія. – Це через травневі свята. А інші овочі трохи подешевшали.

До речі, зробити аналіз одного виду продукції коштує підприємцю 1,54 грн, якщо є до 50 кг товару. У минулі роки для покупців аналіз робили безкоштовно, проте зараз ця послуга платна, бо дорогі реактиви. Якщо аналіз хоче замовити покупець, йому це коштуватиме 1,01 грн, якщо продукції куплено до 10 кг, повідомили у лабораторії Центрального ринку.

Довідку показують не всі

Кожен споживач має право запитати у продавця, чи перевіряли його продукцію на нітрати, і вимагати показати довідку з лабораторії. У двох точках на наше прохання показали папірець зі своїх рук, проте сфотографувати не дозволили. Сказати, скільки нітратів у їхніх помідорах чи капусті, продавці не змогли, мовляв, штамп заважає чітко побачити цифру. Казали: „От написано, що перевіряли помідори, 100, напевне, тут печатка, не бачу добре. А що ви хочете? Раз перевірено - то безпечно”. А продавець редиски довідку не показала, проте зауважила, що її товар перевіряли кілька днів тому, усе в нормі.

Ми щодня робимо аналізи продукції, - розповідає ветлікар обласної державної лабораторії ветсанекспертизи Наталія Остапів. – У середньому перевіряємо 30 видів різної продукції, в тому числі й овочі. Щодня кожну торгову точку немає потреби перевіряти, бо в нас не гуртовий ринок, тому контролюємо кожну нову партію. Капуста у нас на ринку переважно з Закарпаття, довгі огірки – з Романового Села, короткі – з Борщівщини, є й з Іспанії, помідори – з Львівської, Тернопільської областей і іспанські, редиска - закарпатська, цибуля - і закарпатська, і заліщицька.

Як зазначила ветлікар, коли починалися ранні овочі, найбільше нітратів було у капусті і огірках: капуста мала 650-800 мг/кг, огірки – 300-320 мг/кг. Були партії і з показниками 200 мг/кг. Помідори у середньому мали до 100 мг/кг, редиска – до 800 мг/кг, зелена цибуля - до 300 мг/кг. Зараз кількість нітратів буває меншою.

Цього року ще не було овочів, де вміст нітратів перевищував би гранично допустиму концентрацію, - зазначила Наталія Остапів. – Цього року взагалі овочів менше, порівняно з минулим. Немає продукції з Криму, імпорту дуже мало. Випадки перевищення норми будуть, коли з’явиться молодий буряк, херсонський кабачок, а потім - перші кавуни і дині. Якщо таке трапляється, до реалізації ці овочі не допускаємо, складаємо акт і позбавляємо підприємця торгового місця. Він має забрати свою продукцію з ринку, це ж його власність.

Нітрати виявляють квасці

Лабораторія перевіряє лише ті овочі, які продають в адміністративних межах Центрального ринку. Уся торговиця біля „Збруча” і далі на вулиці Шептицького тепер називається постійно діючою ярмаркою, і тамтешніх торговців контролює інша лабораторія, повідомила Наталія Остапів.

Як виявилося, для дослідження кожен овоч спочатку натирають на тертці, а потім беруть по столовій ложці.

- Для дослідження продукції ми відбираємо 200 грамів, але для аналізу в мірній склянці має бути лише 10 грамів, - зазначає ветлікар. – Натираємо наприклад, ваш помідор і беремо трошки цієї маси з соку, м’якоті, шкірки. Цибулю нарізаємо і розтираємо в ступці. Сюди додаємо 50 мл спеціальних реактивів. Називаються вони квасці алюмокалієві. І за допомогою аналізатора АІ-123 визначаємо вміст нітратів. Один аналіз триває кілька хвилин.

Після проведених аналізів ветлікар Наталія Остапів видала нам довідку. Такий документ у продавця може вимагати для ознайомлення кожен покупець.

Результати нашої перевірки зазначені в таблиці. Перевищення допустимих показників нітратів не було в жодному овочі. До речі, покручений довгий огірок, який починає псуватися, має майже в п’ять разів більше нітратів, ніж огірок товарного вигляду того ж виробника. Отож є сенс купувати лише гарні на вигляд овочі.

І в недостиглих овочах нітратів, як правило, більше, - зазначає Наталія Остапів. – Тому краще купувати відбірний товар. Та й варто все-таки дочекатися сезонних овочів. Адже зараз гранично допустимі концентрації нітратів на овочі вдвічі більші, ніж коли починається сезон.

Тож, щоб зменшити кількість шкідливих речовин при споживанні, варто або вимочувати овочі у воді, або зрізати шкірку.

- Зменшується кількість нітратів при вимочуванні і відварюванні, але так можна вплинути хіба що на молоду картоплю. Інші ж овочі купують, щоб їсти свіжими, - каже лікар. - Тому дітям, літнім людям і тим, хто має проблеми з шлунково-кишковим трактом, від перших овочів варто утриматися.

Результати перевірки такі:

азва овочів

Результат дослідження, мг/кг

Гранично допустима концентрація, мг/кг

Відсоток

Довгий огірок не першої свіжості (Романове село)

133,3

400

33,3

Короткий огірок (Заліщики)

124,3

400

31,07

Помідор (Синьків)

33,2

300

11,06

Довгий огірок (Романове село)

28,1

400

7,03

Редиска (Херсон)

143,5

2400

5,97

Капуста (Закарпаття)

33,8

900

3,75

Цибуля зелена (Заліщики)

13,8

800

1,72

Помідор (Іспанія)

4,2

300

1,4

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Ранні овочі #продають на Тернопільському ринку

Коментарі

Оголошення
live comments feed...