У селі Ридодуби на Тернопільщині фермер Віталій Ясенчук вже шість років вирощує шафран посівний — рослину, висушені приймочки якої вважаються найдорожчою пряністю у світі.
Чоловік розповів, що починав із чотирьох сотих городу, а тепер квіти займають понад 13 сотих. Але, незважаючи на свій досвід і ретельний догляд, цього року шафран так і не розквітнув — виробник вважає, що на це вплинули ранні приморозки та природні особливості цибулин, пише Суспільне.
Віталій Ясенчук розповів, що почав вирощувати шафран, бо його зацікавила ця рослина, і вирішив спробувати щось нове. За професією чоловік тракторист, працював на будівництві. Починав з чотирьох сотих городу, а зараз квіти ростуть на площі у 13 сотих.
"Шафран посівний, який вирощують з метою отримання спецій, квітне восени. Ми чекали, що це буде приблизно в другій половині жовтня. Але у вересні були приморозки, можливо це вплинуло. Але також треба не забувати, що шафран садять цибулинами і він квітне на третій рік від посадки. В кращому випадку — на другий, але це дуже малоймовірно. Тобто, може бути, що цибулини поділилися так, що деякі з них не доросли ще до того, щоб дати квітку. Були пуп’янки, які так і не розкрилися через холод", — говорить чоловік.
Віталій розповів, що з гектару можна зібрати до 5 кілограмів спецій.
Чоловік зазначив, що доглядати за шафраном вчився самотужки.
За словами підприємця, з шафрану для спецій беруть тільки квіткові вусики або рильця.