На ювілеї Збаража були бійки та стрілянина (фото)

Бійкою та стріляниною розпочалося святкування 800-річчя Збаража, яке відбулося вчора, 15 жовтня. Близько 50-ти чоловіків із шаблями, мушкетами, пістолями, хто на коні, а хто піхотою, влаштували бій просто перед стінами замку. За учасниками історичної реконструкції слідкували декілька тисяч глядачів, а також очільники Тернопільської обласної та районної рад. Задоволення від побаченого отримали як дорослі так і діти, а пікантності заходу додавали гарматні постріли.

На цьому святкова програма не завершувалась, а навпаки - передбачала чимало цікавого: від замку з гарбузів та концертно-розважальної програми - до гарбузового фестивалю «Фест гарбуз» та відкриття центрального стадіону міста. Пройти до замку повз намети, встановлені вздовж паркових доріжок було вкрай складно, адже аромат від найрізноматніших страв та гучна музика із піснями та танцями не могли не привабити. Кожне село Збаражчини представляло свої кулінарні дива. А оригінальне оздоблення наметів служило кращою рекламою для гостей свята.

Намет Нижньолуб’янківської сільської ради помітно відрізнявся з-посеред інших. Одразу було зрозуміло, що до свята готувалися старанно. А стіл із великим асортиментом страв власного приготування так і манив відвідувачів. Проте головною родзинкою меню була, звісно, гарбузова каша. Господиня Оксана Жила розповідає, що готували її за старовинним рецептом:

- Цю гарбузову кашу із щипаним тістом ми готували самі. Спершу відварювали гарбуз. Коли він зварився - додавали молока та щипане тісто. Це такий старовинний рецепт, за яким готувала моя мама. Це тісто кидали в кип’ячене молоко з гарбузом і доводили до готовності. Тоді трошки підсолодили і получилася ось така гарбузова каша.

У кожному наметі було щось своє – оригінальне. Господарі щиро ділилися рецептами своїх страв та охоче частували гостей, щоправда – не задарма. Проте, хто прибув на святкування 800-річчя Збаража навряд чи шкодував про свій вчинок. А жалітися можна було хіба що на погоду.

- Дуже сподобались вереники з сиром. Смачно попоїв. А ще спробував гарної медовухи. Ось навіть придбав собі пляшечку, - каже Олексій із Чернівців. – Про ювілей Збаража, звісно, знаю, але приїхав задля гарбузового фестивалю, бо в ньому приймають участь мої родичі.

А дев’ятирічному Антону припала до вподоби випічка та каша. Хлопчик приїхав з батьками аж з Києва в гості до бабусі:

- Я їв гарбузову кашу, яку приготувала моя бабця. Мені вона дуже сподобалась, бо там були родзинки та горіхи. Хочу добавки. Також сподобалось, як билися козаки. Коли стріляли з гармати страшно не було і я б хотів ще раз подивитися на такі змагання.