Борщ до кінця зими подорожчає вдвічі

Експерти кажуть: вартість природних вітамінів зростатиме поступово. Виробники підійматимуть ціни, бо з погіршенням погодних умов зростуть і витрати на зберігання продукції. Водночас, за оцінками фахівців впродовж останніх двох тижнів жовтня овочі стали доступніші більше, ніж на 37%.

Порівняно з початком листопада минулого року вартість овочів сьогодні менша майже в чотири рази – повідомляє agronews. Лідером за зниженням цін стала капуста. Вона подешевшала майже всемеро, далі йде цибуля, яка впала в ціні в понад чотири рази. Найменше знизилися розцінки на буряк та моркву – приблизно вдвічі.

Другий хліб українців - картопля подешевшала порівняно з початком листопада 2010-го втричі. Однак, такі позитивні для споживача новини можуть обернутися серйозними проблемами для виробників, які вже зараз з труднощами збувають свою продукцію.

«У нас, на превеликий жаль, овочі вирощуються, так само, як і картопля, до речі, переважно в господарствах населення, або дрібними фермерами. Якщо вони бачать, що цього року ціна на цю продукцію є низькою, наступного року вони це просто не сіють. Якби це був бізнес, він би прораховував, що є рентабельно, що не рентабельно, а яких обсягах все це треба сіяти і відповідно таких суттєвих коливань по цінах не було б», – розповідає експерт з аграрних питань Марія Колесник