• Головна
  • Другий Святвечір або “Голодна кутя”: які страви мають бути на столі у тернопільських господинь
20:30, 4 січня

Другий Святвечір або “Голодна кутя”: які страви мають бути на столі у тернопільських господинь

Другий Святвечір або “Голодна кутя”: які страви мають бути на столі у тернопільських господинь

1 вересня  ПЦУ та УГКЦ перейшли на новоюліанський календар, у зв'язку з цим, усі неперехідні свята (із фіксованою датою) змістилися на 13 днів. Перший Святвечір припав на 24 грудня, а другий — на 5 січня. 

Різниця між першим та другим Святвечором не тільки у приготуванні куті (бо в першому випадку вона Багата, а в другому — Бідна (пісна) — на Святвечір перед Водохрещем у церкві освячують воду та набирають її після Богослужіння додому. Увечері родини вже не колядують, а щедрують. Також після Богослужіння вітаються “Христос хрещається” — “В ріці Йордані!”.

На другий Святвечір страв готують менше, ніж на перший — їх має бути 7. Втім, у деяких родинах готують і більше. Головне, щоб число було непарним. У цей день також дотримуються посту, а вечеряти сідають, традиційно, після появи на небі першої зорі.

На святковий стіл ставлять лише пісні страви.

“На столі обов’язково має стояти свічка і хліб. І, звісно ж, кутя, узвар та вареники”, — каже пані Ольга, яка понад 40 років збирає родину за столом кожного святвечора.

Додає, що хліб і свічку можна ставити біля макітри з кутею, а по кутиках столу (під скатертину) вона ставить горіхи, яблука, часник та голівку маку. Під макітру також, за традицією, ставить сіно та дрібні гроші.

ЩО ПРИГОТУВАТИ НА СВЯТВЕЧІР?

Кутя має бути “голодною” (пісною). Таку готують тільки із зерен пшениці й без додавання вершків чи масла. До такої куті всипають маку, родзинок та цукру, але не додають халву. Узвар готують із сухофруктів: яблук, груш, слив чи навіть вишень. Іноді додають і заморожені фрукти: вони створюють особливий присмак.

Звісно ж, на Святвечір готують і вареники. Начинка не обмежується картоплею: ще вареники готують із квасною капустою та окремо — з маком. Останні роблять невеликими та додають трохи цукру.

Ще одна страва — борщ. Його готують без м’яса й бульйону. Натомість — можна додати до овочів гриби.

Голубці із овочами також подають на Святвечір. До рису не додають м’яса, але додають, до прикладу, капусту, моркву та навіть гриби.

До речі про гриби — готують і грибну підливу, яку потім додають до інших страв. Зокрема, до вареників із картоплі чи капусти.

Часто до столу готують і салат з буряка та чорносливу. Додають до нього рослинну олію, та волоські горіхи, які створюють яскравий смак.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#страви #голодна кутя #святвечір #Різдво #щедрування #смак #пісні #Водохреща
ТОП новини
"Арктичний холод пре в ці області, прогноз стривожив навіть синоптиків": куди суне мороз у -17 градусів, дощ і снігопад?
"Тариф на електроенергію з 1 травня оприлюднено": хто з українців платитиме на 60% менше, а кого приголомшить ціна?
"Потужна негода пре в ці області, навіть синоптики приголомшені прогнозом": де буде мороз у -21 градус, дощ і снігопад?
"Шалений успіх, багатство і втілення мрій": ці 2 знаки Зодіаку у другій половині весни зіткнуться з доленосними подіями
Оголошення
live comments feed...